Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΙΛΑΕΙ (ΚΑΙ) ΡΩΣΙΚΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΙΛΑΕΙ (ΚΑΙ) ΡΩΣΙΚΑ

Για τη Λευκορωσία δεν ήξερα τελικά πολλά. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμη μια φορά συνειδητοποίησα ότι για τους σύγχρονους πολέμους του υπόλοιπου πλανήτη λίγα μας λένε, ακόμα λιγότερα επιλέγουμε να διαβάσουμε, ελάχιστα συγκρατούμε. Λουκασένκο, Ρωσία και πρώην ΕΣΣΔ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Κυρίως όμως η εικόνα χιλιάδων Ασιατών μεταναστών στα σύνορα Λευκορωσίας–Πολωνίας.

Ο Λουκασένκο χαρακτηρίζεται ως «o τελευταίος σοβιετικός δικτάτορας» και θεωρείται παγκοσμίως ως ένας από τους πλέον αντιδημοκρατικούς και διεφθαρμένους ηγέτες κρατών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επιβάλλει περιοριστικά μέτρα εναντίον της Λευκορωσίας με τα πλέον πρόσφατα στις 2 Δεκεμβρίου 2021 για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Ο στρατός στη χώρα έχει την απόλυτη δύναμη και οι πολίτες προσπαθούν να φύγουν με οποιοδήποτε τρόπο. Όσοι δεν μπορούν, επειδή είναι μεγάλοι ή αδύναμοι, ζουν όσο γίνεται πιο αθόρυβα για να μην τους συλλάβουν και τους κλείσουν στη φυλακή.

Λόγω της περίπλοκης κατάστασης στη χώρα, πολλοί άνθρωποι που ήρθαν στην Ελλάδα από την Λευκορωσία δυσκολεύονται με την έκδοση εγγράφων και την ενσωμάτωση σε ομάδες βοήθειας προσφύγων. Η πλησιέστερη πρεσβεία μού εξηγεί η φίλη μου είναι στη Βουλγαρία και την ίδια στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση δεν διευκολύνει τις διαδικασίες. Από την άλλη, οι μεγάλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εδώ και προσφέρουν στήριξη σε πρόσφυγες χρειάζονται Αγγλικά και οι περισσότερες ρωσόφωνες –ειδικά όσες ήρθαν πρόσφατα στη χώρα – δεν γνωρίζουν.

Για το λόγο αυτό, μαζί με άλλες έχουν σχηματίσει μια άτυπη ομάδα ενδυνάμωσης και αλληλοϋποστήριξης για ρωσόφωνους κυρίως από την Αθήνα και τον Πειραιά. Μεταξύ των δράσεων τους, διοργανώνουν ανά ένα ή δύο Σάββατα, ένα ανταλλακτικό παζάρι με αντικείμενα που δεν χρειάζονται πλέον ή που μετά από ενδοεπικοινωνία μαθαίνουν ότι κάποιο άλλο μέλος της ομάδας χρειάζεται. Όπως μου λέει μπορεί για παράδειγμα μια μητέρα να θέλει να στείλει το παιδί της σε κάποιο άθλημα αλλά ο εξοπλισμός να είναι ακριβός, οπότε βρίσκεται μέσω του δικτύου κάποια άλλη μητέρα που διαθέτει τον εξοπλισμό αυτό και δεν τον χρησιμοποιεί πλέον. Συνήθως στα πράγματα βάζουν ένα συμβολικό αντίτιμο π.χ. ένα ευρώ, ώστε να γίνονται «αγοραπωλησίες» χωρίς να χρειάζεται υποχρεωτικά ανταλλαγή.

Το παζάρι τους στεγάζεται ανά καιρούς στον πρώτο όροφο ενός πολυσυλλεκτικού ροκ μπαρ στον Πειραιά, το UNDERGROUND ROCK BAR, λίγο πιο κάτω από το παλιό εργοστάσιο του ΚΕΡΑΝΗ, στις γραμμές του ηλεκτρικού ενώ έχουν προσπαθήσει να βρουν και εναλλακτικό χώρο περισσότερο κεντρικά.

Η συνάντηση μας έγινε με αφορμή την καταγραφή που κάνει η WAMBO στις άτυπες δράσεις επαναχρησιμοποίησης από ομάδες οι οποίες στερούνται την πρόσβαση σε επίσημα δίκτυα εργασίας και που αξιοποιούν τις αγορές «δεύτερο χέρι» για να εξασφαλίσουν συνήθως υλικά και αντικείμενα για το σπίτι ή τη δουλειά. Μέσα από το φωτογραφικό υλικό αναδεικνύεται πόσο σημαντική είναι η περιβαλλοντική συνεισφορά της ανταλλαγής που γίνεται από την ομάδα της. Αθλητικός εξοπλισμός, ηλεκτρικές συσκευές και ρουχισμός κερδίζουν μια δεύτερη «ευκαιρία χρήσης» και δεν καταλήγουν στον πράσινο κάδο και στην ταφή. Δεν συλλέγονται δηλαδή από τις υπηρεσίες καθαριότητας του Πειραιά, της Αθήνας και όπου αλλού βρίσκονται τα μέλη της ομάδας.

Για το θέμα των τρόπων που μπορεί να εξασφαλιστούν χρήματα μέσω της ανακύκλωσης θα μιλήσουμε στη ραδιοφωνική τους εκπομπή στα αγγλικά. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκέπτεστε το κοινωνικά δίκτυα της ομάδας στο Facebook και τη σελίδα μας www.wastepickers.eu όπου και θα ανεβάζουμε όποια νέα στοιχεία έχουμε για τις επόμενες δράσεις τους.

Για την WAMBO CITY WASTE PICKERS, www.wastepickers.eu

Δήμητρα Παπουτσόγλου

PARTNERS & SUPPORT